Het derde musyck boexken (Alderhande dansereye)

Tielman Susato


foto


Tielman Susato (ca. 1510 - ca. 1564), geboren in Soest nabij Keulen, arriveerde in Antwerpen in 1529 en werkte aanvankelijk als kalligraaf voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk (toen nog geen kathedraal), vooraleer hij in 1531 werd aangesteld als een van de vier officiŽle stadsspeellieden van Antwerpen. In 1542 opende hij een muziekdrukkerij en -uitgeverij in de Twaalfmaandenstraat en was daarin zo succesvol dat hij in 1551 kon verhuizen naar een nieuw en groter pand genaamd "Den Cromhorn", aan wat vandaag de Stadswaag is.

Tussen 1543 en 1561 gaf hij o.a. elf "Musyck boexkens" uit, waarvan het derde, uit 1551, de ondertitel "Alderhande dansereye" kreeg: een verzameling van 59 vierstemmig-gezette populaire dansen, die zowel eigen composities als die van (bekende) tijdgenoten omvatten. Noch de instrumentatie, noch de volgorde van de dansen lag vast en elke uitvoerder maakte hierin zijn eigen keuze in functie van de gelegenheid en de beschikbare muzikanten; meestal werd slagwerk toegevoegd.

Voor dit concert werd een arrangement geschreven van zes dansen voor zes klarinetten, basklarinet, piccolo, twee fluiten, Engelse hoorn, slagwerk en continuo:

(1)Passe & medio - Reprinse le pingne
(2)Bergerette "san roch" - Reprise
(3)Den iersten Pavaen "Mille Regretz"
(4)II. Gaillarde - III. Gaillarde - XV. Gaillarde "Le tout"

Frank Blockhuys (2017)foto